Γιατί μια καθημερινή ρουτίνα είναι ευεργετική για τη ζωή μας

Γιατί μια καθημερινή ρουτίνα είναι ευεργετική για τη ζωή μας

Πολλές φορές η έννοια της ρουτίνας είναι παρεξηγημένη, καθώς μπορεί να συνδεθεί με αρνητικές καταστάσεις και πλήξη. Ας δούμε τη θετική πλευρά της ρουτίνας, η οποία είναι μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία που μας παρέχει την αίσθηση της δομής και της οικειότητας.

Η δομή είναι ένας τρόπος οργάνωσης της ζωής μας, ώστε να έχει νόημα για εμάς. Έτσι λοιπόν ξυπνάμε κάθε μέρα με μια αίσθηση ιδιοκτησίας, τάξης και οργάνωσης στη ζωή μας, γνωρίζοντας ήδη τι θα κάνουμε κάθε μέρα. Μόλις τελειώσουμε με μια εργασία γνωρίζουμε ήδη ποια είναι η επόμενη εργασία στο πρόγραμμά μας. Αυτή η δομή μας δίνει κατεύθυνση και τη δυνατότητα να ενεργούμε, αντί να παραμένουμε άπραγοι και αναποφάσιστοι.

Επειδή είμαστε πλάσματα της συνήθειας, όταν οικοδομούμε ενεργά και συνειδητά μια καθημερινή ρουτίνα για τον εαυτό μας δημιουργούμε παράλληλα και πολλές καλές συνήθειες. Έτσι λοιπόν αποφασίζουμε συνειδητά τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε κάθε μέρα, επιλέγοντας αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους.

Μια ρουτίνα είναι κάτι που επαναλαμβάνουμε καθημερινά, τελικά καθιστώντας το μια συνήθεια. Μόλις γίνει μια συνήθεια, δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πριν δράσουμε. Η πράξη της αυτοματοποίησης μας κάνει πιο αποτελεσματικούς, επιτρέποντάς μας να ολοκληρώνουμε κάποιες δραστηριότητες χωρίς να χρειάζεται να τις υπενθυμίζουμε συνέχεια στον εαυτό μας. Έτσι λοιπόν γινόμαστε αποδοτικοί, εξοικονομούμε χρόνο και έχουμε ένα πρόγραμμα, όπου δεν απαιτείται να αποφασίζουμε κάθε μέρα τι θα κάνουμε.

Όταν λειτουργούμε μέσα από μια ρουτίνα δεν χρειάζεται καν να μπαίνουμε στη διαδικασία να κινητοποιήσουμε τον εαυτό μας προς τη δράση, απλά δρούμε. Βέβαια, μέχρι να γίνει η συνήθειά μας ρουτίνα θα χρειαστεί να έχουμε σαν ισχυρό κίνητρο το αποτέλεσμα που έχουμε θέσει εξαρχής. Όμως όταν η συνήθεια εδραιωθεί και γίνει ρουτίνα, δεν χρειάζεται η υιοθεσία ενός κινήτρου.

Όταν αναπτύσσουμε μια ρουτίνα μπορούμε πολύ γρήγορα να αποκτήσουμε αρκετή εμπειρία σε αυτό που κάνουμε. Έτσι λοιπόν εάν γράφουμε κάθε μέρα, θα γίνουμε καλύτεροι συγγραφείς. Εάν ασκούμαστε συνεχώς στις πολεμικές τέχνες, θα γίνουμε καλύτεροι σε αυτές.

Το ίδιο ισχύει και όταν ακολουθούμε μια ρουτίνα διατροφής, όπου τα οφέλη είναι τεράστια. Το σώμα μας νιώθει ασφαλές και δεν χρειάζεται να αποθηκεύσει λίπος για ώρα ανάγκης. Είμαστε πιο υγιής και προγραμματίζουμε με σύνεση και σεβασμό το τι θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν επαναλαμβάνουμε κάτι κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο ένα μικρό πράγμα, μακροπρόθεσμα οικοδομούμε κάτι μεγάλο. Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που λέει: «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι», πράγμα που ισχύει για σχεδόν τα πάντα στη ζωή. Αν και τα οφέλη της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να φαίνονται λίγα, μετά από λίγο καιρό τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. Αν για παράδειγμα διαβάζουμε 20 σελίδες ενός βιβλίου καθημερινά, μέσα σε ένα χρόνο αυτό θα ισοδυναμεί με ένα μέσο όρο 30 βιβλίων ετησίως.

Μια εξαιρετική πρακτική που αξίζει να εντάξουμε στην καθημερινή μας ρουτίνα είναι και ο διαλογισμός. Τα οφέλη του διαλογισμού είναι τόσα πολλά και τόσο ευεργετικά που θα αφιερώσουμε ένα ξεχωριστό άρθρο για αυτά πολύ σύντομα.

 

Κείμενο: Ιωάννα Μπακρατσά, Σύμβουλος και Εκπαιδεύτρια ThetaHealing με τους τίτλους του ThetaHealing Master και Certificate of Science

Leave a Reply