Τα οφέλη του διαλογισμού στην καθημερινότητα μας

Τα οφέλη του διαλογισμού στην καθημερινότητα μας

Όλοι έχουμε ακούσει για την τέχνη του διαλογισμού και έχουμε βιώσει τα ευεργετικά οφέλη του σε κάποια ομάδα διαλογισμού ή και μόνοι μας. Οι τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να διαλογιστεί είναι αμέτρητες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τόσες πολλές όσα είναι και τα διάφορα είδη αθλημάτων. Καλούμαστε λοιπόν να αναζητήσουμε τα είδη διαλογισμού που ταιριάζουν σε εμάς, γνωρίζοντας ότι μπορούμε να εξασκούμαστε και σε περισσότερες από μια τεχνικές διαλογισμού.

Ο διαλογισμός αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης του άγχους, το οποίο στη σύγχρονη κοινωνία αποτελεί μια επιδημία, δημιουργώντας πολλές διαταραχές στην υγεία και τη συμπεριφορά όσων το βιώνουν. Με την καθημερινή χρήση του διαλογισμού πετυχαίνουμε βαθιά χαλάρωση σώματος και νου, καθώς και μείωση του πόνου, αφού προάγουμε την απελευθέρωση ενδορφινών που αποτελούν το φυσικό μας αναλγητικό.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι όταν ο διαλογισμός εξασκείται συστηματικά, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να εξισορροπήσει τα δύο ημισφαίριά του. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη της εστίασης, την αύξηση της μνήμης και την ικανότητα της μάθησης. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά εκείνα που μαθαίνουν να διαλογίζονται έχουν αυξημένες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερο επιθετική συμπεριφορά.

Ένας επιπλέον λόγος που κάνει το  διαλογισμό τόσο σημαντικό για πολλούς ανθρώπους είναι ότι με την εξάσκηση του διεγείρετε η δημιουργικότητα μας και αυξάνονται η ικανότητα μας να επιλύουμε προβλήματα. Μέσα από όλα αυτά τα  οφέλη που προσφέρει ο διαλογισμός μπορούμε να έχουμε μια ήρεμη, αρμονική καθημερινότητα και μια επιτυχημένη σταδιοδρομία σε οποιονδήποτε τομέα έχουμε επιλέξει να εργαστούμε.

Με την καθημερινή εξάσκηση του διαλογισμού προσφέρουμε φροντίδα στον εαυτό μας, καλλιεργούμε επίγνωση,  ζούμε στην κάθε στιγμή, συνδεόμαστε με το σώμα μας, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του και ως αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής παρατήρησης έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αρμονικές σχέσεις με τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Επίσης, με τη χρήση μιας πρακτικής διαλογισμού έχει παρατηρηθεί ότι μειώνεται η κατάθλιψη και το άγχος, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια κατάσταση βαθιάς γαλήνης και ευεξίας. Και φανταστείτε ότι όλα αυτά τα οφέλη μπορούμε να τα απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή, όπου κι αν βρισκόμαστε αρκεί να το επιλέξουμε συνειδητά και να το εφαρμόσουμε με πειθαρχία.

Αν δεν έχετε ήδη εντάξει το διαλογισμό στην καθημερινή σας ρουτίνα, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας με βαθιές αναπνοές. Εστιάσετε την προσοχή σας στην περιοχή της μύτης, πιο συγκεκριμένα στα ρουθούνια σας και παρατήστε την εισπνοή και την εκπνοή σας. Μετρήστε μέχρι το  5 σε κάθε εισπνοή και επαναλάβετε το μέτρημα σε κάθε εκπνοή. Συνεχίζετε για 2-3 λεπτά, αυξάνοντας το συνολικό χρόνο όταν νιώσετε έτοιμοι. Στόχος σας είναι να παρατηρήσετε αλλαγές στην καθημερινότητα σας και να προσαρμόσετε την πρακτική αυτή στις δικές σας ανάγκες.

 

Κείμενο: Ιωάννα Μπακρατσά, Σύμβουλος και Εκπαιδεύτρια ThetaHealing με τους τίτλους του ThetaHealing Master και Certificate of Science

 

Leave a Reply